Ieder mens is uniek, en heeft zijn eigen verhaal. Toch soms hebben deze verhalen soms verrassende overeenkomsten. Neem bijvoorbeeld het verlies van werk. Dat is heel ingrijpend. Juist dan is het goed om die overeenkomsten te zoeken en te vinden.
Op deze pagina lees je een aantal van onze verhalen van mensen die zich hebben aangesloten bij Werken voor Werk en wat dat voor hen heeft betekend.
Welke meerwaarde heeft Werken voor Werk voor mij?

Het verhaal van Lex: “Werkloos worden was iets voor anderen”.
Je hebt je jarenlang uit de naad gewerkt voor de baas en zat in een gouden kooitje. Werkloos worden en zijn is iets voor anderen, maar zeker niet voor jou. Zo dacht ik toen.
En dan, van de ene dag op de andere, verandert het management. Nieuwe plannen worden gemaakt en na de onvermijdelijke reorganisatie, blijkt er geen plaats meer voor je te zijn in de nieuwe organisatie.
Met een beetje geluk kom je weg met een mooie oprotpremie. Een pleister op de wonde. Daarna de kennismaking met de zee van regels van het UWV want zij leveren de komende tijd jouw inkomen.
Op zoek naar antwoorden
En daar zit je dan ineens, thuis met meer ‘vrijheid’ dan je lief is en met een heleboel vragen. Logisch, want het UWV en een WW-uitkering zijn volstrekt nieuw. De zoektocht naar antwoorden begint.
Waarom overkomt mij dit?
Al snel kom je erachter dat 45-plussers vaak gezien worden als dure werknemers en dat de banen die hetzelfde salaris opleveren als je oude baan, niet voor het oprapen liggen.
Met het gevoel afgedankt, boos en gefrustreerd te zijn, komt de vraag naar boven: “Waarom overkomt mij dat nu allemaal?”
Je staat niet alleen.
Na uitgebreid googelen stuit je bij toeval op een club medestanders in je eigen woonplaats bij Werken voor Werk. Eindelijk een plek waar je je hart kunt luchten en tot de ontdekking komt dat je niet de enige bent die zich zo voelt.
Iedereen bij Werken voor Werk heeft zo ongeveer hetzelfde meegemaakt. Tijdens het Netwerkoverleg vertellen ze elkaar hoe ze daar zelf mee omgegaan zijn. Ze hebben tips en wisselen ervaringen uit die helpen bij je zoektocht naar een nieuwe job. Je steekt er iedere keer weer wat van op, ontdekt nieuwe mogelijkheden en ziet weer licht aan het einde van de tunnel. Je staat niet alleen. Bij Werken voor Werk kun je iedere week op maandagochtend medestanders treffen in het buurthuis of online. Daar kun je terecht met je eigen verhaal, ervaringen en vragen.
Wie weet kom je via hen op het spoor van die nieuwe wereldbaan. Dus sluit je aan bij Werken voor Werk. Gedeelde smart is halve smart en hoe meer zielen hoe meer kennis en vreugde, en het vergroot vooral nieuwe kansen op een baan.
Het verhaal van Yolande: “En weg was mijn zelfvertrouwen”.
Na het bericht dat ik niet meer in het toekomstbeeld van onze organisatie paste, stortte mijn wereld in. 63 jaar, 47 jaar onafgebroken gewerkt en dan geen werk meer: wat heb ik verkeerd gedaan en hoe ga ik dat oplossen? En weg was mijn zelfvertrouwen.
Onafhankelijkheid
Eenmaal ingeschreven bij het UWV gebeurde er iets wat mij verraste. Ik voelde mijn opeens afhankelijk. En dat terwijl ik mij op mijn werk juist onafhankelijk voelde. Dat is raar, want ook daar heb je een contract en regels waar je je aan moet houden.
Uiteindelijk bleek dat bij het UWV ook aardige mensen werken die proberen je te helpen.
Dat lukt niet altijd, maar via het UWV werd ik bijvoorbeeld wel op het spoor gezet van Werken voor Werk.
Van lood in de schoenen naar een warm bad
Met lood in mijn schoenen ging ik de eerste keer naar het netwerkoverleg in Filmwijk. Maar het bleek een warm bad.
Wat zo fijn is aan Werken voor Werk? Ik ervaar het als volgt: je kunt je verhaal en je vragen kwijt bij mensen die het ook direct begrijpen. Je bent dus niet uniek en staat niet alleen. Met je deelname help je niet alleen jezelf maar ook de anderen. Jouw kennis en ervaring is van grote waarde. En stel je eens voor wat dat met je zelfvertrouwen doet. Met het wekelijkse netwerkoverleg in je agenda, krijgt je week weer structuur.
Werken voor Werk organiseert ook een paar keer per jaar specifieke workshops en trainingen. Je leert daar veel over jezelf en je krijgt tips om je kansen te vergroten op de arbeidsmarkt. Ik ben nog steeds blij met het advies van het UWV om me bij Werken voor Werk aan te sluiten.
Voor de duidelijkheid: Werken voor Werk is een onafhankelijke stichting en heeft dus geen verplichtingen richting het UWV. Het is het natuurlijk wel fijn dat er contacten zijn als het gaat om informatie over vacatures en verwijzing van werkzoekenden door het UWV naar ‘onze’ stichting.
Het verhaal van Irene: “Een beetje netwerken met een kop koffie”
Tijdens mijn eerste gesprek met het UWV ben ik gewezen op het bestaan van Werken voor Werk. Aanwezigheid bij het netwerkoverleg zou meetellen als sollicitatieactiviteit. Daar ik nog geen idee had hoe ik mijn werkloosheid zou aanpakken, leek me dat een prima idee om mee te beginnen. Niet dat ik er veel van verwachtte, maar op de maandagochtend een beetje netwerken bij een kop koffie is tenslotte altijd goed. Het pakte even anders uit.
Niet alleen praktische zaken, maar ook de warme woorden zijn waardevol.
Wat een superleuke en enthousiaste organisatie is dit. Bij Werken voor Werk is het niet alleen wat je haalt, maar ook wat je brengt. En dat geeft een boost aan energie waardoor je alleen al veel positiever gaat kijken naar je eigen situatie. Niet alleen de zinvolle praktische zaken, zoals bijvoorbeeld: hoe jezelf het beste te profileren op LinkedIn, ontdekken waar je goed in bent en meer weten over wat het UWV voor je kan betekenen, helpen je verder. Maar vooral ook de vele tips en warme woorden van de anderen zijn uitermate waardevol.
Ben je 45+ en werkloos? Ga naar Werken voor Werk: het gaat je helpen!
Het verhaal van Jacqueline: “Even niet weten hoe opnieuw te beginnen”.
Zelfvertrouwen
Werken voor Werk heeft mij mijn vertrouwen in mijzelf weer teruggegeven nadat ik plotseling zonder vaste baan kwam te zitten. Na een periode van even niet weten hoe en waar opnieuw te beginnen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik op maandagochtend naar het netwerkoverleg gegaan. En daar zaten de meesten in het zelfde schuitje. De deelnemers van het netwerkoverleg weten waar je het over hebt, hoe het voelt. En dat is prettig want hierdoor heb je niet het gevoel er alleen voor te staan. Dit en de cursus Benut je potentieel van Rudy Veraar heeft mij geholpen op een rijtje te zetten wat ik kan en wat ik nu echt wilde gaan doen. Het resulteerde uiteindelijk in een nieuw baan voor onbepaalde tijd!
Het verhaal van Philippe: “Niet afzonderen!”
Toen ik zonder werk kwam te zitten, besefte ik dat ik me thuis niet moest afzonderen, maar dat ik in contact moest komen met mensen die zich in dezelfde situatie bevonden. Dat is wat het Netwerkoverleg van Werken voor Werk me bracht. Dit Netwerkoverleg was voor mij een manier om allerlei informatie en vooral veel tips uit te wisselen.
Nuttige workshops
Ook de workshops van Werken voor Werk hebben me veel gebracht. Tijdens de workshop ‘Sollicitatiebrief’ heb ik geleerd hoe ik overtuigende brieven kan schrijven. De workshop ‘Benut jouw toegevoegde waarde’ heeft mij geholpen om mijn kwaliteiten te benadrukken en mijn zwakke punten in mijn voordeel te gebruiken. Dit heeft mij goed geholpen tijdens mijn sollicitatiegesprekken.
Twee banen gevonden
Ik was twee keer op zoek naar een baan, twee keer lid van Werken voor Werk. Beide keren vond ik snel een baan. Ik ben ervan overtuigd dat dit mede te danken is aan Werken voor Werk..